Charles Spence, kokeellisen psykologian professori, Oxfordin yliopisto
Charles Spence tutkii moniaistista havainnointia ja tähän
liittyen myös aistihavaintoja ruokaan liittyen. Hän työskentelee mm. näkö- ja
kemiallisten aistien parissa kysymyksenään haistammeko ja maistammeko me sen
mitä näemme? Projektin päätarkoitus on ymmärtää näön, tuoksun ja maun
vuorovaikutusta, ja erityisesti tutkia värin merkitystä tuoksu- ja
makuhavaintoihin sekä niitä tapahtumatasoja, joilla toimintatapoja ylittävää
yhdistymistä voi tapahtua.
Spence työskentelee tunnettujen kokkien kanssa, mm. Heston
Blumenthalin The Fat Duck -ravintolasta ja Ferran Adrianin tutkimuskeittiössä
Espanjassa. Juuri nyt hän tekee projekteja Paul Bocusen kokkikoulun kanssa
Lyonissa Ranskassa sekä nuorten tulevaisuuden kokkien kanssa, kuten Charles Michel Bogotassa, Colombiassa.
Bruno Mesz, tutkija, Quilmesin yliopisto Buenos Aires, säveltäjä, muusikko
Bruno Mesz on argentiinalainen taiteiden ja tieteiden
moniottelija. Hänet tunnetaan mm. matemaatikkona, tutkijana, muusikkona, pianistina,
klarinetistina ja säveltäjänä.
Mesz toimii tutkijana Quilmesin yliopistossa Buenos Airesissa.
Häntä kiinnostaa moniaistisuus, äänten aistiminen ja musiikin semantiikka.
Tällä hetkellä hän keskittyy makuaistimusten ja ääniaistimusten yhteyksien
selvittämiseen sekä näiden vuorovaikutuksen tutkimiseen.
Pianistina Mesz on tunnettu mm. uuden taidemusiikin soolourastaan
ja osallisuudestaan useissa ensembleissä. Mesz on aiemmin ohjannut
performanssin, M.o.T. – Music of Taste, Buenos Airesissa, jossa hän sävelsi eri
makumaailmoihin sopivat ja makuja korostavat musiikit.
Per
Samuelsson, säveltäjä, äänitaiteilija
Ruotsalainen säveltäjä ja äänitaiteilija Per Samuelsson
säveltää elektroakustista musiikkia ja luo interaktiivista taidetta. Samuelsson rakentaa
omat musiikki-instrumenttinsa perustuen mm. sensori-, valvontakamera-, peliteknologioihin.
Hänen musiikkiaan on esitetty ympäri maailman, mm. Ranskassa, Canadassa,
Espanjassa, USAssa, Chilessä, Hollannissa, Turkissa, Colombiassa, Meksikossa,
Englannissa, Pohjois-Irlannissa, maailman johtavissa taidetapahtumissa kuten
IMEB Bourges, ICMC, AlMaako, Nuit Bleue, Signal + Noise.
Andreas Barth on musiikin monitoimimies. Hän soittaa useita
instrumentteja, enimmäkseen lyömäsoittimia, mutta myös elektronisia soittimia
sekä itse rakentamiaan soittimia, kuten viuluja ja puhaltimia. Hän myös luo,
tuottaa ja opettaa musiikkia.
Barth on soittanut puoliksi ammatikseen vuodesta 1990 ja
ammatikseen vuodesta 2002. Hänen esityksensä ovat erittäin persoonallista
musiikillista ilmaisua rikastettuna mm. luonnosta poimituilla äänillä. Hän on levyttänyt
ja tuottanut seitsemän albumia johtamalleen "Farmorhuset"-levymerkille.
Muusikkona Barth on tehnyt yhteistyötä useiden kuuluisien
artistien ja muusikoiden kanssa jotka edustavat useita musiikkilajeja, kuten
kansan-/maailmamusiikkia, nykyklassista musiikkia, jatsia, poppia ja kantria.
"Tuoksu ja ääni" -projektissa Barth työskentelee yhdessä Erik
Folandin kanssa tuottaen monimuotoisia tai moniaistisia esityksiä, hänen
vastuullaan on pääasiassa ääni. Barth tekee yhteistyötä Erik Foolandin kanssa myös
norjalaisessa improjatsi kvarteissa Questissa.
Erik Fooladi, professori, Volda University Colloge ja Oslon yliopisto, muusikko
Erik Fooladi on apulaisprofessori Volda Univercity Collegessa ja Oslon yliopistossa. Hänen ammatilliset ja tutkimusintressinsä ovat ruuan ja tieteen leikkauspisteessä, molekyyligastronomiassa. Fooland on myös puoliammattilainen lyömäsoittaja, jolla on kokemusta useista musiikkilajeista, kuten pop, jatsi ja klassinen musiikki.
Hänen musiikkinsa on pääasiassa vapaasti improvisoitua musiikkia, mitä hän tekee mm. yhteistyössä Andreas Barthin kanssa norjalaisessa improjatsi kvartetisssa Questissa. "Tuoksu ja ääni" -projektissa hän vastaa tuoksuun ja tutkimukseen liittyvästä osuudesta, mutta toimii myös muusikkona, tuottaen Barthin kanssa musiikillisia äänimaisemia erilaisten luonnollisten makujen seuraksi. Yhteistyön tuloksena syntynyt monimuotoinen ja moniaistinen esitys "Moniulotteiset cocktailit" esitellään Sensibuksessa.
Erik Fooladi, professori, Volda University Colloge ja Oslon yliopisto, muusikko
Erik Fooladi on apulaisprofessori Volda Univercity Collegessa ja Oslon yliopistossa. Hänen ammatilliset ja tutkimusintressinsä ovat ruuan ja tieteen leikkauspisteessä, molekyyligastronomiassa. Fooland on myös puoliammattilainen lyömäsoittaja, jolla on kokemusta useista musiikkilajeista, kuten pop, jatsi ja klassinen musiikki.
Hänen musiikkinsa on pääasiassa vapaasti improvisoitua musiikkia, mitä hän tekee mm. yhteistyössä Andreas Barthin kanssa norjalaisessa improjatsi kvartetisssa Questissa. "Tuoksu ja ääni" -projektissa hän vastaa tuoksuun ja tutkimukseen liittyvästä osuudesta, mutta toimii myös muusikkona, tuottaen Barthin kanssa musiikillisia äänimaisemia erilaisten luonnollisten makujen seuraksi. Yhteistyön tuloksena syntynyt monimuotoinen ja moniaistinen esitys "Moniulotteiset cocktailit" esitellään Sensibuksessa.
Maria Ceña, koreografi, esiintyjä
Maria Ceña asuu ja
työskentelee koreografina sekä poikkitaiteellisena esiintyjänä Buenos Airesissa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.
Vuonna 1998 Ceña perusti monialaisen Pilotea el rayo -tutkimusryhmän, jossa hän on luonut omaa esteettistä kieltään perustuen nykyihmisen
kokemusten ristiriitoihin. Hän on vienyt tanssia poikkeuksellisiin oloihin ja murtanut perinteistä yleisösuhdetta. 2000-luvulla hän on esiintynyt sekä ohjannut
ja luonut performansseja sekä muita esityksiä useiden taiteilijoiden ja tieteilijöiden kanssa niin gallerioissa, museoissa, kulttuuritaloissa kuin
monissa muissa julkisissa tiloissa.
Laura Molina on multimediataiteilija, joka on valmistunut tietojenkäsittelytieteestä National University of La Platasta.
Hän on aloittanut jatko-opintojen harjoittelun elektroniikan soveltamisesta taiteeseen ja on osallistunut eri taiteilijoiden taideproduktioihin ja kokeiluihin.
Hänen työ keskittyy perusteknologiaan, äänitaiteeseen ja robotict-taiteeseen. Laura opettaa CatLabissa vetäen työpajoja eletronisesta taiteesta taiteilijoille. Hänen töitään on ollut esillä useissa näyttelyissä ja performansseissa Argentiinassa ja Espanjassa. Laura asuu La Platassa, Argentiinassa.
Keittiömestarit
Jani Unkeri,
Ravintola Juurella
Ravintola Juurella on uusi tulokas Seinäjoen
ravintolamaailmassa. Juurella ravintolan keittiömestari Jani Unkeri panostaa
lähi- ja luomuruokaan, ja ravintolassa kunnioitetaan lähialueen tuottajia ja laadukkaita
raaka-aineita. Juurella on ravintola, jossa voit nauttia hyvästä ruoasta,
kodikkaasta tunnelmasta ja palvelusta.
Juurella eletään vuodenaikojen mukaan, joten makuja on
tarjolla joka kaudelta. Listalla on tuttuja ruokia, mutta uudenlaisella
otteella. Hyvään ruokaan kuuluu aina hyvä juoma. Kun ruokalista vaihtaa muotoaan
niin myös viinilista hakee uusia kumppaneita ruoalle.
"Uskon ja toivon,
että moniaistisuuteen panostamalla saamme kosketuspinnan eri asiakaskuntiin
joille ravintolamme tulee näin tutuksi. Saamme myös itse kokeilla uusia
asioita. Tämä on meille seikkailua ja
uusien asiakkaiden hankintaa." (Jani Unkeri)
Joni Pukkinen,
Ruoka- ja viiniravintola Uppalan Kartano
Laadukas ruokailu- ja viiniravintola Uppalan Kartano henkii
historiaa ja arvokkuutta. Keittiö elää Pohjolan vuodenaikojen tahdissa,
eteläpohjalaisia lähialueen raaka-aineita käyttäen.
Uppalan Kartanon
keittiömestari Joni Pukkinen on 26-vuotias keittiöammattilainen. Koulutuksen
hän on saanut Vaasan ammattiopistossa, josta hän on valmistunut
ravintolakokiksi ja keittiömestarin työn ohessa opiskellut ravintolaesimiehen erityisammattitutkinnon.
Joni Pukkiselle Uppalan Kartanon keittiössä tärkeää on tarjota asiakkaille
kaunista, maistuvaa ruokaa sekä tehdä kunniaa hyville pohjalaisille
raaka-aineille.
"Ääni- ja
makuyhdistelmistä minua itseäni viehättävät eniten metsän äänet, hiljaisuus,
tuuli puissa ja linnunlaulu yhdistettynä nuotion räiskeeseen. Silloin maistuu
melkein mikä vain eväs hyvälle! Haaveissani on ollut jo pidempään toteuttaa
intiimi ruokailu täysin luonnon keskellä. Ehkä jonain päivänä..." (Joni Pukkinen)
Arto Rastas, Hella & Huone, Bistro LePot
Arto Rastas on
kokki, joka ei koskaan löytänyt sitä yhtä polkua kuljettavaksi ja näin ollen
hän päätti kulkea useita polkuja poiketen milloin perinteisen lähiruuan,
milloin molekyyligastronomian polulle.
Rastas on perustanut Tampereella sijaitsevan Hella & Huone Fine
Dining illallisravintolan. Ravintola tuottaa elämyksiä kaikille
aisteille, Rastas luo lautasille hyvin villejäkin tuotoksia. Rastaan
ravintoloita ovat myös on Lempäälässä
toimiva kesäravintola Villa Hakkari, H&H Deli Tampereen
rautatieasemalla sekä maalaisranskalainen ravintola Bistro LePot. Lisäksi Rastas loihtii myös uusia mestarikokkeja
kokkikoulussaan Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa.
"Äänellä voi olla
suurikin vaikutus asiakkaiden kulutukseen ja ravintolassa viipymiseen. Äänellä
voi myös ohjailla ihmisiä. Rauhallisessa äänimaailmassa asiakkaat viipyvät
usein kauemmin ja taas kovatempoisessa musiikissa asiakkaat ruokailevat
pikaisesti. Oikeanlaisella äänimaailmalla yhdistettynä liikeideaan ihmiset
saadaan tuntemaan ravintolakokemus kokonaisvaltaisemmin." (Arto Rastas)
Muut muusikot ja ryhmät
HoneyBunny And The Silver Bullets astuu lauteille heti festivaalin aluksi Avajaisklubilla. Laitakaupungin orkesterista tuttuja muusikkoja veivaa Quentin Tarintinon elokuvien henkeen niin uusia biisejä kuin tuttuja kappaleita leffoista. Mukana Silja Palomäki, Sami Silén, Teemu Vuorela ja Petri Välimäki.
Gekko Paavilainen
Gekko on tamperelainen parturi-kampaaja, stylisti, DJ, juontaja, tv:stä tuttu, teatterin ja elokuvien sekä musiikin suurkuluttaja... Monitoimimiehellä on monta roolia ja yksi suosituimmista päivätyön ohella on erilaisten pubivisojen vetäminen - jo kohta 15 vuoden ajan Tampereella! Gekko vetää Avajaisklubilla 12.3. Tarantino-aiheisen elokuva- ja musiikkivisan. Valmistaudu ankaraan taistoon ja visaisiin kysymyksiin ja voita mukavia palkintoja!
Iskusävel-orkesteri esittää nostalgisia 50-60 –lukujen jazziskelmiä sovitettuna tyylikkäästi vanhaa kunnioittaen. Lauluja mm. Laila Kinnusen, Annikki Tähden sekä Metro-Tyttöjen ohjelmistosta. Muusikot: Timo Kiprianoff, kitara; Silja Palomäki, laulu; Esa Korja, kontrabasso; Mika Lilja, rummut. Orkesteri esiintyy Sensibus Festivalin Live Lounaalla torstaina 13.3.2014.
Rantatie-kvartetti
perustettiin
vuonna 2000 Tuusulanjärven taiteilijoistaan kuuluisissa rantamaisemissa, jonne
oli tuolloin asettautunut kvartetillinen periodisoittimilla soittavaa väkeä.
Nykyään kokoonpanossa soittavat viulistit Kreeta-Maria Kentala ja Siiri
Virkkala, alttoviulisti Jouko Mansnerus ja sellisti Lea Pekkala. Kvartetti on
Suomen ensimmäinen klassisilla soittimilla soittava jousikvartetti ja on
olemassaolonsa ajan keskittynyt etsimään 1700-luvun vähemmän tunnettuja
sävelaarteita unohtamatta keskeisiäkään klassikoita. Rantatie-kvartetti musisoi
musiikillisessa viinitastingissa torstaina 13.3.2014. (kuva: Lauri Oino)
Kitaristi Mikko
Kosonen soittaa mm. Samuli Putron
kokoonpanossa, Maija Vilkkumaan yhtyeessä sekä Emma Salokoski
Ensemblessä.Vilkkumaan
yhtyeessä Kosonen on soittanut vuodesta 2001 alkaen. Kosonen tunnetaan
intohimoisena ruokaharrastajana. Hän toimii uutena vakiotuomarina Top Chef
Suomi -televisiokilpailun
kolmannella tuotantokaudella keväällä 2013. Kosonen on mukana musiikillisessa
viinitastingissa torstaina 13.3.2014.
Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkeli on viihdyttänyt improkenttää jo vuodesta 1999. Snorkkeli tekee säännöllisesti improklubeja Tampereen ravintoloissa, pitkiä improvisoituja näytelmiä eri teattereissa, tilausesityksiä ja koulutuksia yrityksille ja yhteisöille sekä tuottaa Tampere Improfest –improvisaatioteatterifestivaalia. Ryhmässä on parikymmentä näyttelijää, 4 muusikkoa ja tuottaja sekä valo- ja ääniteknikot. www.snorkkeli.fi
Snorkkelit kertovat tarinoita lautaseltasi perjantain Scent&Sound -bistrossa 14.3.
M.A. Numminen, mies, joka on monen vuosikymmenen luonut Suomen estradeille ikimuistoisia performansseja.
M.A.Nummisella on merkillinen himo saada yllättää yleisö. Kun
suomalaiset ovat viimein kolmen-neljän kymmenen vuoden aikana oppineet sietämään
tai jopa hyväksymään hänet laulajana, hän ilmoittautuukin runoilijaksi! Turha on kuitenkaan toivoa vienolla äänellä esitettyä
lausuntataidetta. Suotta odottaa myöskään puhunnan paatoksellista
värinää. Ei! Pois se kunnon kelmistä! Runo on pakko esittää sähköisesti.
Numminen väittää, että vanha kreikkalainen runomitta, heksametri, tekee uutta tuloaan. Hän palaa myös underground-aikojensa rockrytmiin. Runo saa taipua boleron poljentoon ja balladin pehmeyteen.
Pääasiallisen säestyksen hoitaa DJ Sane eli (Chef) Santeri Vuosara elektronisine laitteineen. Hän antaa Nummisen runoille stereofonisen sähkösoinnin ja taikoo suomeksi, ruotsiksi ja saksaksi esitettyjen säkeiden taustalle suggestiivista tunnelmaa. Sointi on maaginen. Ja miten tähän kaikkeen liittyy maut ja maistaminen - tule ja koe Scent&Sound -bistrossa perjantaina 14.3.!
Laulaja Merja Kakko on valmistunut musiikin maisteriksi vuosituhannen vaihteessa. Hän on mukana mm. Trio Elegiassa huilistina ja laulajana. Huilunsoiton ohella hän on opiskellut laulua muun muassa Sauli Tiilikaisen, Turkka Mannisen, Aili Purtosen ja nykyisin Ritva Auvisen johdolla.
Numminen väittää, että vanha kreikkalainen runomitta, heksametri, tekee uutta tuloaan. Hän palaa myös underground-aikojensa rockrytmiin. Runo saa taipua boleron poljentoon ja balladin pehmeyteen.
Pääasiallisen säestyksen hoitaa DJ Sane eli (Chef) Santeri Vuosara elektronisine laitteineen. Hän antaa Nummisen runoille stereofonisen sähkösoinnin ja taikoo suomeksi, ruotsiksi ja saksaksi esitettyjen säkeiden taustalle suggestiivista tunnelmaa. Sointi on maaginen. Ja miten tähän kaikkeen liittyy maut ja maistaminen - tule ja koe Scent&Sound -bistrossa perjantaina 14.3.!
Laulaja Merja Kakko on valmistunut musiikin maisteriksi vuosituhannen vaihteessa. Hän on mukana mm. Trio Elegiassa huilistina ja laulajana. Huilunsoiton ohella hän on opiskellut laulua muun muassa Sauli Tiilikaisen, Turkka Mannisen, Aili Purtosen ja nykyisin Ritva Auvisen johdolla.
Pianisti Raili Peltonen on tehnyt erittäin monipuolista uraa konserttipianistina, arvostettuna laulajien ja instrumentaistien säestäjänä ja korrepetiittorina sekä opettajana.
Pianonsoiton opettajana ja säestäjänä Peltonen on toiminut Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa vuodesta 1990 lähtien.
Merja Kakko ja Raili Peltonen esittävät lumoavan kauniin kappaleen Ave Maria perjantaina 14.3. Scent & Sound -bistrossa.