Esiintyjät

Seminaarin puhujat / esiintyjät

Charles Spence, kokeellisen psykologian professori, Oxfordin yliopisto

Charles Spence tutkii moniaistista havainnointia ja tähän liittyen myös aistihavaintoja ruokaan liittyen. Hän työskentelee mm. näkö- ja kemiallisten aistien parissa kysymyksenään haistammeko ja maistammeko me sen mitä näemme? Projektin päätarkoitus on ymmärtää näön, tuoksun ja maun vuorovaikutusta, ja erityisesti tutkia värin merkitystä tuoksu- ja makuhavaintoihin sekä niitä tapahtumatasoja, joilla toimintatapoja ylittävää yhdistymistä voi tapahtua.

Spence työskentelee tunnettujen kokkien kanssa, mm. Heston Blumenthalin The Fat Duck -ravintolasta ja Ferran Adrianin tutkimuskeittiössä Espanjassa. Juuri nyt hän tekee projekteja Paul Bocusen kokkikoulun kanssa Lyonissa Ranskassa sekä nuorten tulevaisuuden kokkien kanssa,  kuten Charles Michel Bogotassa, Colombiassa.

Spence on myös kiinnostunut siitä, kuinka ymmärrystä ja moniaistista  havainnointia voidaan käyttää kuluttajapsykologiassa edistämään jokapäiväisten esineiden huomiointia. 


Bruno Mesz, tutkija, Quilmesin yliopisto Buenos Aires, säveltäjä, muusikko

Bruno Mesz on argentiinalainen taiteiden ja tieteiden moniottelija. Hänet tunnetaan mm. matemaatikkona, tutkijana, muusikkona, pianistina, klarinetistina ja säveltäjänä.

Mesz toimii tutkijana Quilmesin yliopistossa Buenos Airesissa. Häntä kiinnostaa moniaistisuus, äänten aistiminen ja musiikin semantiikka. Tällä hetkellä hän keskittyy makuaistimusten ja ääniaistimusten yhteyksien selvittämiseen sekä näiden vuorovaikutuksen tutkimiseen.

Pianistina Mesz on tunnettu mm. uuden taidemusiikin soolourastaan ja osallisuudestaan useissa ensembleissä. Mesz on aiemmin ohjannut performanssin, M.o.T. – Music of Taste, Buenos Airesissa, jossa hän sävelsi eri makumaailmoihin sopivat ja makuja korostavat musiikit. 


Per Samuelsson, säveltäjä, äänitaiteilija 

Ruotsalainen säveltäjä ja äänitaiteilija Per Samuelsson säveltää elektroakustista musiikkia ja luo interaktiivista taidetta. Samuelsson rakentaa omat musiikki-instrumenttinsa perustuen mm. sensori-, valvontakamera-, peliteknologioihin. Hänen musiikkiaan on esitetty ympäri maailman, mm. Ranskassa, Canadassa, Espanjassa, USAssa, Chilessä, Hollannissa, Turkissa, Colombiassa, Meksikossa, Englannissa, Pohjois-Irlannissa, maailman johtavissa taidetapahtumissa kuten IMEB Bourges, ICMC, AlMaako, Nuit Bleue, Signal + Noise. 


 Andreas Barth, muusikko, tuottaja 

Andreas Barth on musiikin monitoimimies. Hän soittaa useita instrumentteja, enimmäkseen lyömäsoittimia, mutta myös elektronisia soittimia sekä itse rakentamiaan soittimia, kuten viuluja ja puhaltimia. Hän myös luo, tuottaa ja opettaa musiikkia.

Barth on soittanut puoliksi ammatikseen vuodesta 1990 ja ammatikseen vuodesta 2002. Hänen esityksensä ovat erittäin persoonallista musiikillista ilmaisua rikastettuna mm. luonnosta poimituilla äänillä. Hän on levyttänyt ja tuottanut seitsemän albumia johtamalleen "Farmorhuset"-levymerkille.

Muusikkona Barth on tehnyt yhteistyötä useiden kuuluisien artistien ja muusikoiden kanssa jotka edustavat useita musiikkilajeja, kuten kansan-/maailmamusiikkia, nykyklassista musiikkia, jatsia, poppia ja kantria. "Tuoksu ja ääni" -projektissa Barth työskentelee yhdessä Erik Folandin kanssa tuottaen monimuotoisia tai moniaistisia esityksiä, hänen vastuullaan on pääasiassa ääni. Barth tekee yhteistyötä Erik Foolandin kanssa myös norjalaisessa improjatsi kvarteissa Questissa.


Erik Fooladi, professori, Volda University Colloge ja Oslon yliopisto, muusikko

Erik Fooladi on apulaisprofessori Volda Univercity Collegessa ja Oslon yliopistossa. Hänen ammatilliset ja tutkimusintressinsä ovat  ruuan ja tieteen leikkauspisteessä, molekyyligastronomiassa. Fooland on myös puoliammattilainen lyömäsoittaja, jolla on kokemusta useista musiikkilajeista, kuten pop, jatsi ja klassinen musiikki.

Hänen musiikkinsa on pääasiassa vapaasti improvisoitua musiikkia, mitä hän tekee mm. yhteistyössä Andreas Barthin kanssa norjalaisessa improjatsi kvartetisssa Questissa. "Tuoksu ja ääni" -projektissa hän vastaa tuoksuun ja tutkimukseen liittyvästä osuudesta, mutta toimii myös muusikkona, tuottaen Barthin kanssa musiikillisia äänimaisemia erilaisten luonnollisten makujen seuraksi. Yhteistyön tuloksena syntynyt monimuotoinen ja moniaistinen esitys "Moniulotteiset cocktailit" esitellään Sensibuksessa. Maria Ceña, koreografi, esiintyjä

Maria Ceña asuu ja työskentelee koreografina sekä poikkitaiteellisena esiintyjänä Buenos Airesissa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri. 

Vuonna 1998 Ceña perusti monialaisen Pilotea el rayo -tutkimusryhmän, jossa hän on luonut omaa esteettistä kieltään perustuen nykyihmisen kokemusten ristiriitoihin. Hän on vienyt tanssia poikkeuksellisiin oloihin ja murtanut perinteistä yleisösuhdetta. 2000-luvulla hän on esiintynyt sekä ohjannut ja luonut performansseja sekä muita esityksiä useiden taiteilijoiden ja tieteilijöiden kanssa niin gallerioissa, museoissa, kulttuuritaloissa kuin monissa muissa julkisissa tiloissa.Laura Molina, multimediataiteilija

Laura Molina on multimediataiteilija, joka on valmistunut tietojenkäsittelytieteestä National University of La Platasta.
Hän on aloittanut jatko-opintojen harjoittelun elektroniikan soveltamisesta taiteeseen ja on osallistunut eri taiteilijoiden taideproduktioihin ja kokeiluihin. 
Hänen työ keskittyy perusteknologiaan, äänitaiteeseen ja robotict-taiteeseen. Laura opettaa CatLabissa vetäen työpajoja eletronisesta taiteesta taiteilijoille. Hänen töitään on ollut esillä useissa näyttelyissä ja performansseissa Argentiinassa ja Espanjassa. Laura asuu La Platassa, Argentiinassa.Keittiömestarit

Jani Unkeri, Ravintola Juurella

Ravintola Juurella on uusi tulokas Seinäjoen ravintolamaailmassa. Juurella ravintolan keittiömestari Jani Unkeri panostaa lähi- ja luomuruokaan, ja ravintolassa kunnioitetaan lähialueen tuottajia ja laadukkaita raaka-aineita. Juurella on ravintola, jossa voit nauttia hyvästä ruoasta, kodikkaasta tunnelmasta ja palvelusta. 

Juurella eletään vuodenaikojen mukaan, joten makuja on tarjolla joka kaudelta. Listalla on tuttuja ruokia, mutta uudenlaisella otteella. Hyvään ruokaan kuuluu aina hyvä juoma. Kun ruokalista vaihtaa muotoaan niin myös viinilista hakee uusia kumppaneita ruoalle.

"Uskon ja toivon, että moniaistisuuteen panostamalla saamme kosketuspinnan eri asiakaskuntiin joille ravintolamme tulee näin tutuksi. Saamme myös itse kokeilla uusia asioita. Tämä on meille  seikkailua ja uusien asiakkaiden hankintaa." (Jani Unkeri)


Joni Pukkinen, Ruoka- ja viiniravintola Uppalan Kartano

Laadukas ruokailu- ja viiniravintola Uppalan Kartano henkii historiaa ja arvokkuutta. Keittiö elää Pohjolan vuodenaikojen tahdissa, eteläpohjalaisia lähialueen raaka-aineita käyttäen. 

Uppalan Kartanon keittiömestari Joni Pukkinen on 26-vuotias keittiöammattilainen. Koulutuksen hän on saanut Vaasan ammattiopistossa, josta hän on valmistunut ravintolakokiksi ja keittiömestarin työn ohessa opiskellut ravintolaesimiehen erityisammattitutkinnon. Joni Pukkiselle Uppalan Kartanon keittiössä tärkeää on tarjota asiakkaille kaunista, maistuvaa ruokaa sekä tehdä kunniaa hyville pohjalaisille raaka-aineille.

"Ääni- ja makuyhdistelmistä minua itseäni viehättävät eniten metsän äänet, hiljaisuus, tuuli puissa ja linnunlaulu yhdistettynä nuotion räiskeeseen. Silloin maistuu melkein mikä vain eväs hyvälle! Haaveissani on ollut jo pidempään toteuttaa intiimi ruokailu täysin luonnon keskellä. Ehkä jonain päivänä..." (Joni Pukkinen) 


Arto Rastas, Hella & Huone, Bistro LePot

Arto Rastas on kokki, joka ei koskaan löytänyt sitä yhtä polkua kuljettavaksi ja näin ollen hän päätti kulkea useita polkuja poiketen milloin perinteisen lähiruuan, milloin molekyyligastronomian polulle. 

Rastas on perustanut  Tampereella sijaitsevan Hella & Huone Fine Dining illallisravintolan.  Ravintola tuottaa elämyksiä kaikille aisteille, Rastas luo lautasille hyvin villejäkin tuotoksia. Rastaan ravintoloita ovat myös  on Lempäälässä toimiva kesäravintola Villa Hakkari, H&H Deli Tampereen rautatieasemalla sekä maalaisranskalainen ravintola Bistro LePot. Lisäksi Rastas loihtii myös uusia mestarikokkeja kokkikoulussaan Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa.

"Äänellä voi olla suurikin vaikutus asiakkaiden kulutukseen ja ravintolassa viipymiseen. Äänellä voi myös ohjailla ihmisiä. Rauhallisessa äänimaailmassa asiakkaat viipyvät usein kauemmin ja taas kovatempoisessa musiikissa asiakkaat ruokailevat pikaisesti. Oikeanlaisella äänimaailmalla yhdistettynä liikeideaan ihmiset saadaan tuntemaan ravintolakokemus kokonaisvaltaisemmin."  (Arto Rastas) 


Muut muusikot ja ryhmät

HoneyBunny And The Silver Bullets  astuu lauteille heti festivaalin aluksi Avajaisklubilla. Laitakaupungin orkesterista tuttuja muusikkoja veivaa Quentin Tarintinon elokuvien henkeen niin uusia biisejä kuin tuttuja kappaleita leffoista. Mukana Silja Palomäki, Sami Silén, Teemu Vuorela ja Petri Välimäki.

Gekko Paavilainen
Gekko on tamperelainen parturi-kampaaja, stylisti, DJ, juontaja, tv:stä tuttu, teatterin ja elokuvien sekä musiikin suurkuluttaja... Monitoimimiehellä on monta roolia ja yksi suosituimmista päivätyön ohella on erilaisten pubivisojen vetäminen  - jo kohta 15 vuoden ajan Tampereella! Gekko vetää Avajaisklubilla 12.3. Tarantino-aiheisen elokuva- ja musiikkivisan. Valmistaudu ankaraan taistoon ja visaisiin kysymyksiin ja voita mukavia palkintoja!Iskusävel-orkesteri esittää nostalgisia 50-60 –lukujen jazziskelmiä sovitettuna tyylikkäästi vanhaa kunnioittaen. Lauluja mm. Laila Kinnusen, Annikki Tähden sekä Metro-Tyttöjen ohjelmistosta. Muusikot: Timo Kiprianoff, kitara; Silja Palomäki, laulu; Esa Korja, kontrabasso; Mika Lilja, rummut. Orkesteri esiintyy Sensibus Festivalin Live Lounaalla torstaina 13.3.2014. Rantatie-kvartetti perustettiin vuonna 2000 Tuusulanjärven taiteilijoistaan kuuluisissa rantamaisemissa, jonne oli tuolloin asettautunut kvartetillinen periodisoittimilla soittavaa väkeä. Nykyään kokoonpanossa soittavat viulistit Kreeta-Maria Kentala ja Siiri Virkkala, alttoviulisti Jouko Mansnerus ja sellisti Lea Pekkala. Kvartetti on Suomen ensimmäinen klassisilla soittimilla soittava jousikvartetti ja on olemassaolonsa ajan keskittynyt etsimään 1700-luvun vähemmän tunnettuja sävelaarteita unohtamatta keskeisiäkään klassikoita. Rantatie-kvartetti musisoi musiikillisessa viinitastingissa torstaina 13.3.2014. (kuva: Lauri Oino)Kitaristi Mikko Kosonen soittaa mm. Samuli Putron kokoonpanossa, Maija Vilkkumaan yhtyeessä sekä Emma Salokoski Ensemblessä.Vilkkumaan yhtyeessä Kosonen on soittanut vuodesta 2001 alkaen. Kosonen tunnetaan intohimoisena ruokaharrastajana. Hän toimii uutena vakiotuomarina Top Chef Suomi -televisiokilpailun kolmannella tuotantokaudella keväällä 2013. Kosonen on mukana musiikillisessa viinitastingissa torstaina 13.3.2014.


Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkeli on viihdyttänyt improkenttää jo vuodesta 1999.  Snorkkeli tekee säännöllisesti improklubeja Tampereen ravintoloissa, pitkiä improvisoituja näytelmiä eri teattereissa, tilausesityksiä ja koulutuksia yrityksille ja yhteisöille sekä tuottaa Tampere Improfest –improvisaatioteatterifestivaalia. Ryhmässä on parikymmentä näyttelijää,  4 muusikkoa ja tuottaja sekä valo- ja ääniteknikot. www.snorkkeli.fi
Snorkkelit kertovat tarinoita lautaseltasi perjantain Scent&Sound -bistrossa 14.3.


M.A. Numminen, mies, joka on monen vuosikymmenen luonut Suomen estradeille ikimuistoisia performansseja. M.A.Nummisella on merkillinen himo saada yllättää yleisö. Kun suomalaiset ovat viimein kolmen-neljän kymmenen vuoden aikana oppineet sietämään tai jopa hyväksymään hänet laulajana, hän ilmoittautuukin runoilijaksi! Turha on kuitenkaan toivoa vienolla äänellä esitettyä lausuntataidetta. Suotta odottaa myöskään puhunnan paatoksellista värinää. Ei! Pois se kunnon kelmistä! Runo on pakko esittää sähköisesti.

Numminen väittää, että vanha kreikkalainen runomitta, heksametri, tekee uutta tuloaan. Hän palaa myös underground-aikojensa rockrytmiin. Runo saa taipua boleron poljentoon ja balladin pehmeyteen.


Pääasiallisen säestyksen hoitaa DJ Sane eli (Chef) Santeri Vuosara elektronisine laitteineen. Hän antaa Nummisen runoille stereofonisen sähkösoinnin ja taikoo suomeksi, ruotsiksi ja saksaksi esitettyjen säkeiden taustalle suggestiivista tunnelmaa. Sointi on maaginen. Ja miten tähän kaikkeen liittyy maut ja maistaminen - tule ja koe Scent&Sound -bistrossa perjantaina 14.3.!


Laulaja Merja Kakko on valmistunut musiikin maisteriksi vuosituhannen vaihteessa. Hän on mukana mm. Trio Elegiassa huilistina ja laulajana. Huilunsoiton ohella hän on opiskellut laulua muun muassa Sauli Tiilikaisen, Turkka Mannisen, Aili Purtosen ja nykyisin Ritva Auvisen johdolla.

Pianisti Raili Peltonen on tehnyt erittäin monipuolista uraa konserttipianistina, arvostettuna laulajien ja instrumentaistien säestäjänä ja korrepetiittorina sekä opettajana. 

Pianonsoiton opettajana ja säestäjänä Peltonen on toiminut Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa vuodesta 1990 lähtien.

Merja Kakko ja Raili Peltonen esittävät lumoavan kauniin kappaleen Ave Maria perjantaina 14.3. Scent & Sound -bistrossa.